0-6 yaş arasındaki çocukların gelişimsel değerlendirmesi için kullanılmaktadır.
Dil gelişimi, zihinsel becerileri, küçük-kas gelişimi, büyük-kas gelişimi, sosyal gelişimi ve öz bakım becerileri hakkında çocukların yaş düzeyine göre bilgi vermektedir. Değerlendirme mümkün olduğunca anne-baba ve çocuk da gözlenerek yapılmaktadır. “Evet, Hayır, Bilmiyorum” şeklinde yanıtlanan 154 maddeden oluşmaktadır.
Metropolitan Okul Olgunluğu Testi, okula başlayacak çocukların okul olgunluğuna erişip erişemediklerini saptamak amacıyla uygulanmaktadır.
Okul olgunluğu kavramı çocukların öğrenmeye, okula ve okulun gerektirdiği kurallara uymalarını kapsamaktadır. Test toplamda 100 madde ve 6 alt alandan (Kelime Anlama, Cümleler, Genel Bilgi, Eşleştirme, Sayılar, Kopya Etme) oluşmaktadır. Genellikle uygulama süresi 30 dakikayı aşmamaktadır.
Resim çizme testleri başlangıçta çocukların zihinsel yetilerini anlamak için geliştirilmekle beraber, zaman içerisinde daha projektif amaçlar için kullanılır olmuşlardır. Psikometrik bir ölçüm yapmak yerine, çocukların duygusal dünyalarını anlamak ve klinik görüşmelere katkı sağlama hedeflenmektedir. Sıklıkla kullanılan bazı resim çizme testleri şunlardır:
Bir İnsan Çiz Testi: Çocuktan, iki farklı cinsiyette çocuk ve bir de kendisini çizmesi istenilmektedir. Çizimlere ve sonrasındaki anlatımlara bakılarak, çocuğun kişiliği, tutumları ve başkalarıyla olan ilişkilerini anlamaya yarar sağlamaktadır.
Aile Çiz Testi: Çocuktan ailesini çizmesi istenilmektedir. Bu çizimin aile içi ilişkiler, çocuğun ailesine karşı bakış açısı hakkında bilgi vereceği düşünülmektedir.
Kinetik Aile Çizim Testi: Çocuktan aile bireylerini bir eylem içerisinde çizmesi istenilmektedir. Yine Aile Çiz testindeki gibi, aile üyelerinin konumları ve birlikteliği hakkında bilgi vereceği düşünülmektedir.
Hayvan Ailesi Testi: Çocuktan aile bireylerini birer hayvan olarak düşünmeleri ve çizmeleri istenilmektedir. Bu test içerisinde çocuğun yaptığı hayvan atıfları ve bu hayvanın çocuğun algısında nasıl olduğu üzerinde durulmaktadır.
Good Enough – Harris Bir Çocuk Çiz Testi: 3-10 yaş aralığına uygulanan bir zekâ-zihinsel gelişim-aileyi tanıma testidir. Çocukların gereksinimlerini, çatışmalarını, kişilik özelliklerini, zihinsel gelişimlerini ve olgunluklarını değerlendirmek amacıyla çizdikleri resimleri değerlendirmek için geliştirilmiştir. Test, çocuğun zihinsel yeteneklerinden çok zihinsel gelişimini ve olgunlaşmasını ölçmekte daha güvenilir sonuçlar vermektedir.
36 ay – 72 ay arasındaki çocukların motor beceri, görsel algı, görsel hafıza, el-göz koordinasyonu, küçük kas becerilerini ölçer. Böylece bu yaş aralığındaki çocukların psiko-motor gelişimlerinin ne aralıkta olduğunu belirler. Çocukların genel gelişim süreçlerinin incelenmesi sonrasında çocuğun gelişiminde herhangi bir problem olup olmadığı ile ilgili bir değerlendirme yapılmasına olanak sağlar.
Bender Gestalt Görsel Motor Algılama Testi, çocukların görsel algı, görsel motor koordinasyon ve küçük kas becerileri gelişimi hakkında bilgi veren bir performans testidir. 5-11 yaş arası çocuklar ile bireysel olarak uygulanmaktadır. Zaman sınırlaması yoktur. Üzerinde birbirinden farklı 9 şeklin olduğu kartlar çocuğa sırayla gösterilerek, çocuktan bu şekilleri kopyalaması istenir.
Yarı-projektif olan Beier Cümle Tamamlama Testi kişinin algısını, hayata bakış açısını ortaya koymak için uygulanmaktadır. İki adet formadan oluşan testin, birinci formu 8 yaşından itibaren; ikinci formu ise 13 yaşından itibaren kullanılabilmektedir. Eksik cümleleri tamamlama üzerine olduğu için, kişinin ilk aklına gelenleri not almak ve cümlelere karşı kişilerin sözsüz mesajlarını gözlemlemek için uzman ile karşılıklı olarak doldurulması daha verimli olmaktadır. Zaman sınırlaması yoktur.
Louisa Duss Psikanalitik Öykü Testi, 4 yaşından büyük çocuklara uygulanabilen projektif bir testtir. Çocukların, sıklıkla rastlanabilen kompleks ve sorunlarını belirlemek amacıyla kullanılmaktadır. On adet kısa öyküden oluşmaktadır ve öykülerin eksik kalan kısımlarının çocuklar tarafından tamamlanması istenilmektedir. Çocukların, öykü kahramanları ile kendilerini özdeşleştirerek cevap vermesi amacı güdüldüğünden, daha az suçluluk duygusu hissettirecek hikâyelerden başlanılmakta hikaye içerik yoğunluğu kademe kademe artmaktadır. Genel olarak hikâyeler; anne- baba bağlılığı, anne-baba arasındaki ilişkiyi kıskanma, kardeşlik kompleksleri, Oedipus ve Elektra kompleksleri ile ilgilidir.
Kent egy zeka testi (Kent egy intelligence test) 1941 yılında Kent, Grace H. tarfından geliştirilmiştir. Sözel performansa dayanan bir kağıt kalem testidir. Konuşma, işitme ve sözel ifade sorunu olmayan hastalara ve normal kişilere uygulanabilir. Uygulamada süre ve zaman sınırlaması yoktur. 6-14 yaş çocukları için ve zeka geriliğinden şüphelenilen yetişkinler için uygundur.
Orjinal uygulama yönergesi ingilizce olan Porteus Maze testi (PMT) çocuklar, gençler ve yetişkinlerde zekâ kapasitesini değerlendirmek ve öngörü oluşturmak için tasarlanmış bir zekâ testidir. Sözsüz uygulanan bir performans testidir. Psikiyatrik tanılamalarda IQ testi olarak kullanıldığı gibi nörolojik bozuklukların tanısında da yardımcı olmaktadır. Kafa travması geçirenler, beyninde nörolojik sorunlar olanlarda tipik test davranışları ve puanlarından bahsedilmektedir. 7,6-14 yaş arasındaki bireylere uygulanmaktadır.
Frankfurter Testi, çocuklara uygulanan bir testtir. 60-72 aylar arası için uygundur. 90 saniye kadar süren kısa süreli bir testtir. Meyve resimlerinden oluşmakta ve dikkat düzeyini ölçmektedir. Genellikle okula başlandığında uygulanır.
Otizm Spektrum Bozukluğuna sahip ya da Otizm Spektrum Bozukluğu şüphesi taşıyan öğrencilerin değerlendirilmesi ve bu öğrenciler için gereksinim duyulan müdahale programlarının geliştirilmesine katkı sağlamak için oluşturulmuş bir değerlendirme setidir.
3-23 yaşlar arasındaki otizmli bireylerin değerlendirilmesini amaçlayan bir derecelendirme ölçeğidir.
SOBAT-II ilk okuma yazma temel becerilerine sahip fakat akıcı okumada ve okuduğunu anlamada çeşitli güçlükler yaşayan çocuklara uygulanmaktadır.
SOBAT-II 2. sınıf ile 8. sınıf arasındaki tüm öğrencilere uygulanmaktadır.
ÖÖG’nin ölçülmesinde ve değerlendirilmesinde kullanılan ölçme araçlarıdır.
Tel: 0542 352 30 72 WhatsApp: 0542 352 30 72
Mesaj Yaz